Lidingöloppet är inte en ”egen organisation” utan är ett evenemang som IFK Lidingö Friidrott (FRI) och IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb (SOK) äger och driver tillsammans. Loppets ekonomi är därför en del av föreningarnas ekonomi. Lidingöloppet och samarbetet mellan FRI och SOK finns nedtecknat i ett avtal mellan klubbarna.
Lidingöloppets fristående organisation verkar parallellt med ägarklubbarnas. Kärnan i den organisationen är Lidingöloppets kansli som leds av generalsekreteraren (GS). Kansliet och GS är anställda av ägarklubbarna, som också har personalansvaret.
Ägarföreningarna leder Lidingöloppet genom en ideell ledningsgrupp (LG) med representation från båda klubbarna (inklusive en ordförande) som specificeras i avtalet. GS rapporterar till LG och är med på dess möten. LG:s ordförande rapporterar till ägarklubbarna.
Kansliet står bakom arbetet med loppen med stöd av LG. Inget av loppen hade kunnat arrangeras utan våra och SOK:s funktionärer som genomför loppen. Tack vare allas ideella engagemang har Lidingöloppet varit ägarklubbarnas viktigaste inkomstkälla genom tiderna.
PANDEMIN OCH LIDINGÖLOPPET
Som alla vet så har pandemin slagit hårt mot alla motionslopp och Lidingöloppet är inget undantag. Det har självklart fått både ekonomiska konsekvenser och hög belastning på personalen. Även LG och ägarklubbarnas styrelser har jobbat hårt ihop med kansliet under restriktionerna med att söka stöd, korttidspermitteringar, osv.
Genom hård inbromsning innan pandemin så har FRI kunnat balansera sitt resultat över perioden 2020 till 2022, men från och med 2023 använder FRI sparat kapital för att upprätthålla verksamheten.
HISTORISKT KLOKA BESLUTSFATTARE
Vi som nu är verksamma i FRI, SOK och i Lidingöloppet ska vara tacksamma för att våra företrädare i styrelserummet och Lidingöloppets ledningsgrupper byggt upp reserver av historiska överskott (hos ägarklubbarna och i Lidingöloppet). I styrelserummet kallar vi denna reserv för ”förlusttäckningsfonden”.
NULÄGE, ORGANISATIONEN I LIDINGÖLOPPET OCH LG
Som de flesta känner till så har Cecilia Gyldén avslutat sin tjänst som GS och har nya spännande utmaningar framför sig i näringslivet. Hon har varit en fantastisk GS och en uppskattad chef, som alla kommer att sakna. Vi har kommit långt i rekryteringen av Cillas efterträdare och kommer att kunna presentera vem det är inom kort. Parallellt så pågår rekryteringar av ytterligare personal till kansliet.
I slutet av förra veckan meddelade LG:s ordförande Anna Öberg att hon tyvärr väljer att avsluta sitt uppdrag ett par månader innan årsmötet. Anna har gjort ett stort jobb under pandemin och har med sina juridiska kunskaper varit ovärderliga i det ständigt föränderliga ”Pandemisverige”. Därtill ligger åtskilliga ideella timmar för Lidingöloppets bästa bakom hennes ordförandeskap.
VAD HÄNDER NU?
En positiv effekt av detta tillfälliga glapp i organisationen, är att ägarklubbarna har kommit varandra mycket närmare. Engagemanget i Lidingöloppet, dess verksamhet och ekonomi är högre än på många år och företrädarnas kloka beslut ger handlingsutrymme att jobba och planera långsiktigt.
Rekryteringen av en ny GS går som sagt bra och det är några få kvar i processen där vi inledningsvis hade nästan 80 ansökningar! Varumärket Lidingöloppet är starkt!
Tillsammans med SOK pågår arbetet för fullt också med en långsiktig organisation av LG och tillsättandet av en ny ordförande. Under tiden kommer SOK:s ordförande Petter Skantze att leda arbetet i LG som t.f. ordförande och Mikkel Mördrup kommer att gå in som t.f. GS till dess vår rekrytering är klar och vår nya GS finns på plats.