Hej Luca. För ett par dagar sedan sågs vi på Lidingövallen där du körde ett gäng 400m-intervaller. Hur går träningen?
– Jo, träningen rullar på riktigt bra just nu. Passet på Lidingövallen kändes starkt, och det är kul att få jobba med farten. Just det passet var först 5k tröskel vid kyrkviken och sen 8x400 på vallen i 3k fart. Jag ligger i en period där vi kombinerar tröskelpass med snabba intervaller, och kroppen svarar fint på det. Målet är ju under 9:00 på 3000 meter, så varje pass är ett steg dit, det hjälper att ha en bror och starka klubbkompisar som pushar en.
Inomhussäsongen är precis avslutad. Hur tycker du att den gick för egen del?
– Jag tycker det var en blandad säsong. Jag kom femma på IUSM, vilket är okej, men jag hade siktat högre så det fanns och finns en viss besvikelse. Samtidigt lärde jag mig mycket, framför allt om 1500 meterslopp. Jag har inte riktigt knäckt den distansen än, varken taktiskt eller mentalt. Men det är ju bra annars har man inte något att jobba på.
Så här i påsktider brukar du vara i Italien där dina föräldrar kommer från. Men inte i år. Nu är du och brorsan Leonardo hemma och tränar för fullt. Har ni ”läger på hemmaplan” och kör på lite extra?
– Ja exakt, i år blev det inget Italien, istället kör vi lite av ett hemmaläger. Volymen är ungefär densamma som vanligt vi har ju KM i terräng och Vårmilen i veckan som kommer att preppa för. Men utan skola känner jag mig mycket piggare och mer återhämtad, så jag kan åtminstone trycka på lite mer på kvalitetspassen. Det känns som att jag får ut mer av träningen just nu.
När ni är i Italien, vad brukar ni göra då och vart reser ni oftast?
– Vi brukar vara i Rom under påsken, där vi har släkt. Vi tränar såklart även där och det brukar bli bra träning i värmen, men det bästa är nog ändå att samlas med familjen och äta den traditionella påskfrukosten. Om vi inte är i Rom, är vi i norra Italien och då får vi till lite höghöjdsträning också.
Du håller inte bara på med friidrott utan även dans. Hur många gånger i veckan tränar du det och vad är det för typ av dans?
– Ja precis, jag dansar också, två gånger i veckan, två timmar per gång. Det är mest street och hiphopinspirerat. Jag har dansat ända sedan jag var liten, så det har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Det är något som ger mig energi speciellt när alla är helt synkroniserade. Då får man mycket dopamin.
Vad har du för nytta av dansen när det kommer till löpningen? Berätta!
– Dansen hjälper mig faktiskt mer än man kanske tror när det gäller löpningen. Jag har blivit mycket bättre på kroppskontroll och koordination, och det hjälper ju under löpskolningen. Jag tror också att rytmkänslan från dansen hjälper mig att hålla ett bra flyt och tempo i loppen och på träningar.
Har du fler fritidsintressen?
– Ja, jag har börjat spela gitarr faktiskt. Jag är fortfarande inte så bra, men det är kul att ha något helt annat vid sidan av träningen, något som är mer avslappnat och kreativt. Det är ett bra sätt att varva ner!
Vad har du för mål med löpningen i år? Och vad är dina närmaste tävlingar?
– Jag har några tydliga tidsmål i år: springa under 9 minuter på 3000 meter och under 34 på milen, om jag hittar några bra och snabba lopp. Min närmaste tävling är Vårmilen, och det ska bli kul att få testa formen där även om det är för kuperat för att slå pers! Men man kan ju tävla mot gamla tiderna istället.
Du har också fått en stafettfråga från Edvin. Den lyder: Vad är ditt bästa tips för att hålla dig skadefri? Så vad är ditt bästa tips för att hålla dig skadefri?
– Mitt bästa tips för att hålla sig skadefri är att verkligen lyssna på kroppen och hitta det som funkar för en själv. Personligen tycker jag att en total vilodag och en dubbel träningsdag funkar bäst för mig. Det handlar om att vara uppmärksam på hur kroppen reagerar, och ge den den vila den behöver för att kunna fortsätta utvecklas utan att skada sig. sen ska man ju helst också stretcha och kanske göra lite isometrics så att du också kan träna mycket utan att känna att kroppen är på skadevägen.
Bra. Vilken fråga vill du ställa till nästa friidrottare vi intervjuar?
– Hur gör du med kosten för att maximera träningseffekten?
Tack och lycka till nu!